onsdag 31. oktober 2012

Super size me!

Super size me er en film om kosthold. Det handler om en mann som heter Morgan. Han skal teste ut kroppen sin ved å spise alle tre måldtidene sine i 30 dager på McDonald´s. Han gjør dette for han skal se hva som skjer med kroppen vår viss man spiser for mye usunn mat. Han merket ganske fort at å spise McDonald´s til alle moldtiden påvirket kroppen hans. Du blir fort trett, hodepine, kvalme. Sykdommene man kan få ved og spise for mye McDonald´s og andre hurtigmat kan være: Hjerte og kar sykdommer, betent lever, diabetes type 2, syklig overvekt og i verstefall dø. 


fredag 19. oktober 2012

Et sunt kosthold

Hva er et sunt kosthold?

- Et sunt kosthold er mat som gir nok næring og riktig næring til kroppen.
Kostsirkelen skal hjelpe deg med å velge rett og sun mat, og variere kostholde ditt slik at du får et sunt og balansert kosthold. Det er veldig viktig å spise rett og sun mat for å unngå ulike sykdommer. Sykdommer man kan få for mye usynn mat kan føre til fedme, hjerte- og karsykdommer og diabetes type 2. 

Mettet fett: Er en type fett man skal spise minst mulig av. Mettet fett finner man i hurtigmat, chips, brus, snop. Mettet fett er dårlig for kroppen og gir kroppen feil energi og kan føre til ulike sykdommer viss man får formye av mettet fett. Så mettet fett legger seg på kroppen.

Umettet fett: Er den type fett som kroppen vår trenger. Umettet fett er sunt fett som man finner i blant annet fisk og olivenolje. Umettet vett inneholder masse enegi, men denne energien er bra for kroppen. Umettet fett legger seg ikke på kroppen og gir næring til kroppen vår










Dette er et bilde av kostsirkelen som forteller oss hva vi skal smise mye av og hva vi skal spise mindre av. Det som er på det grønne område, bør man spise mye av som: fisk, kjøtt, melk, frukt og grønnsaker. Og det som er på det røde området forteller oss hva man skal spise lite av, blant annet: brus, chips, smør, snop og sukker. Så velg rett og bruk vett! :)

onsdag 17. oktober 2012

Spytt spalter stivelse

Hensikt:

Hypotese: Vi trodde at bokstaven vi lagde kom til å vise mens det området rundt bokstaven ville bli en annen farge.

Utstyr: Jod, Stivelse, filterpapir, stoppeklokke

Framgangsmåte: Vi tok Stivelse i et litermål og dyppet filterpapiret oppi. Vi la papiret på pulten, laget en bokstav av spytt på papiret og tok tiden.

Resultat: Resultatet var at hypotesen stemte, bokstavene vi tegnet å papiret kom til synet. Og område runt bokstaven ble blått


Konklusjon: Vi påviste hva som sjedde når spytt på et papir med stivelse, og tilsatte jod etter 5 minutt. Det som skjedde var at der som det ikke var spytt ble blått, mens bokstaven vi lagde ble hvit/gul.